søndag den 14. august 2022

Vejbred

 Vejbred kender de fleste. Hvad de fleste ikke ved, er at den har været brugt som naturmedicin i århundreder…faktisk side det 10 århundrede. Vejbred kan gro overalt, så det er nemt at gå ud, og finde denne vidunderplante. Dens frø er klæbrige, og klæber sig til fodsåler/skosåler, og det er derfor den har fået det latinske navn “Planta” som betyder fodsål.


Vejbred dukkede op i Danmark i stenalderen, og er blevet brugt flittigt i både køkkenet og i folkemedicinen.


Nogle af indholdsstofferne i vejbred er slimstoffer, garvesyre, aucbosid der modvirker bakterier, allantoin der stimulerer celleopbygning, kiselsyre og zink.


I folkemedicinen har den været kendt for sine sårhelende egenskaber. Den blev brugt ved forbrænding, snitsår, betændelsessygdomme, hudproblemer, bylder og hæmorider. I Rusland har den været brugt mod svulster, mave og lungekræft.


Man kan bruge både frø og blade fra vejbred mod forskellige lidelser.


Vejbreds blade virker slimløsende, og kan bruges ved forskellige luftvejsproblemer. 1 spsk knuste blade overhældes med kogende vand. Lad det stå i 15-20 min før brug. Tag en spsk fuld 3-4 gange dagligt ved blandt andet astma og kighoste. Samme udtræk og dosis kan bruges ved forskellige mavetarmproblemer, som kolik, mavekatar mm.


Den lancetformede vejbred skulle være den bedste til lindring af insektbid og kløe. Der gnides saften på huden, hvor der er brug for det.


De friske blade kan krølles, så safte trænger ud. Læg bladene på snitsår og småsår, og bind stof omkring, så det holdes varmt.


Ved forstoppelse kan en tsk af frøene kommes i et krus, og overhældes med kogende vand. Lad dem trække i 20 min, og drik blandingen.


Vejbred i køkkenet:


Vejbred er fuld af næring, og har du den i haven kan du med fordel spise den. Den kan både sauteres og stuves, eller hakkes og puttes i brød og boller.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar