Foråret byder på så mange farver og dufte. Især nyder jeg violer! Da jeg var yngre købte mine forældre ofte violbolcher med hjem til mig fra Italien, og jeg vidste intet bedre!
Martsviolen er hjemmehørende i middelhavsområdet. I dag er den dog vildtvoksende overalt i danmark i skove, grøftekanter, vilde hegn og haver.
I folkemedicinen har den traditionelt været brugt som slimløsende middel, mod hoste og bronkitis, samt til at hele sår og som nerve- og sovemiddel.
Jeg er så heldig at have en have, hvor violerne pibler frem i græsplanen lige nu. Jeg har samlet de smukke blomster, og leget lidt i køkkenet med forskellige opskrifter, så jeg kan nyde violernes smag og duft, længe efter de er forsvundet fra haven.
Violsukker:
Du skal bruge:
2 dl violblomster (løst pakket)
1,5 dl sukker
Du gør sådan her:
Kør sukker og blomster i en blender, foodprocesser eller minihakker...hvad du foretrækker eller har.
Når blomsterne er helt findelt, og jævnt fordelt i sukkeret, skal violsukkeret tørre.
Det kan godt tørres i ovnen ved svag varme, men jeg breder det i bunden af en bageform, og stiller den under min varmeblæser. Over en radiator eller et andet lunt sted er også fint. Rod rundt i det med jævne mellemrum, så det kan blive helt tørt.
Når violsukkeret er helt tørt, hældes det på glas.
Hvis dit violsukker klumper for meget, kan du køre det i minihakkeren igen. (Det vil blive en del lysere i farven)
Violmarmelade:
Du skal bruge:
2 dl violblomster
1 dl vand
1 dl sukker
1 økologisk citron
Du gør sådan her:
Riv det yderste skal af citronen, og kom det i en gryde med vand og sukker.
Imens gryden varmes op, skærer du den hvide skal af citronen. Skær citronkødet ud i filéter. Skær dem i mindre stykker, og kom dem i gryden.
Kog ved svag varme i 30 min, og tilsæt derefter violblomsterne, og kog videre i 5 min, inden du slukker for varmen.
Hæld marmeladen på skoldede glas.
Viollikør:
Du skal bruge:
2 dl violer (trykket let sammen i målet)
en god vaniljestang
En flaske rom eller vodka
-------------------------------
2 dl violer
-------------------------------
5 dl sukker
1 dl vand
Du gør sådan her:
Put violerne i et stort patentglas.
Flæk vaniljestangen, og kom den ned til violerne.
Hæld rom eller vodka over violer og vaniljestang.
Lad det hele trække en uge.
---------------------------------------------------------------------------
Efter den første uge, tilsætter du yderligere 2 dl violblomster.
Lad trække en uge.
....................................................................................................
efter anden uge, koger du en sukkerlage af sukker og vand. Sukkeret skal bare være opløst; det må endelig ikke tage farve!
Lad sukkerlagen køle ned.
Si violer og vaniljestang fra din blanding, inden du tilsætter sukkerlagen.
Nu kan din likør klar til servering.
Violte:
Du skal bruge:
Violblomster
Du gør sådan her:
Jeg kan lide at lave te af de friske blomster, men vil du kunne drikke violte senere på året, så må du tørre blomsterne. Jeg lægger blomsterne til tørre under en varmeblæser, men du kan bruge en dehydrator, varmen fra en radiator, et varmeskab, eller hvad du har til rådighed.




Ingen kommentarer:
Send en kommentar